De beloftes van alles-in- 1 pakketten
Er is iets aan de hand met alles-in- 1 pakketten. Bijna iedere provider van internet biedt dergelijke pakketten aan, waardoor er een wildgroei aan mogelijkheden is voor de consument. Van Ziggo tot XS4all: ze bieden alle de mogelijkheid om televisie, internet en telefonie voor 1 prijs bij hun te bestellen. Iedere provider heeft zelf vaak ook meerdere mogelijkheden om van te kiezen.
De moderne audiovisuele drieëenheid
Dat is dus wat een alles-in- 1 pakket is: de combinatie van televisie, internet en telefonie voor een maandelijks bedrag dat goedkoper uit zou moeten vallen dan wanneer men de aansluiting voor deze voorzieningen apart zou bestellen. Dat is de veronderstelling althans – de werkelijkheid hiervan zal binnen dit artikel niet onderzocht worden. Een alles-in- 1 pakket wordt ook wel een 3-in- 1 pakket genoemd, een verwijzing naar het aansluitingtrio dat hier doorgaans mee bedoeld wordt. Als grote uitzondering op deze standaardbenaming is de basisschoollesmethode die zich Alles-in- 1 noemt. Worden zo de internet- en telefonieconsumenten van de toekomst gevormd?
Opzettelijke verwarring tussen ‘bits’ en ‘bytes’;
Omdat zoveel providers dit pakket aanbieden, doen ze alle hun best om zich van elkaar te onderscheiden. Dat doen ze natuurlijk op basis van een combinatie van het maandtarief en de services die geboden worden. De beste eruit pikken is niet eenvoudig, des te meer omdat providers gebruik maken van het feit dat er (nog) geen industriestandaard bestaat voor de omschrijving van hun producten, met name de aanduiding van de downloadsnelheid.
Downloadsnelheid wordt bevorderd door een grotere hoeveelheid megabytes (MB’s). Op sites van providers zal de downloadsnelheid echter vaak aangeduid worden met het aantal Mbits, Mb’s, Mb/s, Mbps. Dit zijn in feite afkortingen van megabits, een kleinere eenheid dan een megabyte. Waar het dus op neerkomt, is dat providers als UPC, die 60 Mb aanbieden in hun alles-in- 1 pakket, in feite slechts 7,5 MB per seconde leveren. Ziggo belooft 40 Mb, en levert 5 MB.
Sneller dan snel kan toch niet
Niet getreurd, want deze snelheden zijn nog steeds aanzienlijk en een snelheid van 60 echt MB zouden de meeste harde schijven niet eens aankunnen. Het aloude caveat emptor kan dus nog niet uit het moderne collectieve geheugen gewist worden.